search

Claudiu Nasui: s-a adoptat in sfarsit eliminarea declaratiei anuale de beneficiar real

Declaratia de beneficiar real a fost din nou eliminata, potrivit unui proiect de lege care a trecut de votul final al Camerei Deputatilor. Masura se va aplica dupa publicarea in Monitorul Oficial. 

Deputatul Claudiu Nasui, fostul ministrul al Economiei, a anuntat pe Facebook ca a fost eliminata in sfarsit aceasta obligatie pentru firme.

"Azi (ref 7 decembrie) s-a adoptat in sfarsit eliminarea declaratiei anuale de beneficiar real.
 
Este vorba de o declaratie absolut inutila pe care legislatia europeana nici nu o cere, dar pe care Romania a introdus-o oricum.
 
Lupta pentru eliminarea acestei birocratii infernale si inutile a fost lunga si grea, si cu niste costuri groaznice de timp si nervi pentru antreprenorii romani.
 
Am reusit totusi sa o eliminam, in ciuda opozitiei anul trecut prin legea 108/2020. Fosti colegi de coalitie au reintrodus-o la presiunea functionarilor. Nu au agreat-o prin coalitie, ci au strecurat-o printr-un amendament pus pe furis (al 256-lea amendament dintr-o lista de 277 de amendamente, dupa care au dus-o pe repede inainte la plen).
 
Acum mai multi parlamentari din celelalte partide si-au dat seama cat de inutila este aceasta declaratie, si stim cu totii care a fost experienta cu depunerea ei la registrul comertului.
 
Daca incerca cineva sa o depuna online descoperea ca platforma este blocata si nu functioneaza, iar adresa de e-mail este suprasolicitata si respinge corespondenta. Daca se incumetau apoi sa mearga sa o depuna fizic, gaseau celebrele cozi si cutii in care se aruncau declaratiile ca in urnele de vot, fara vreun numar de inregistrare.
 
In ambele cazuri, deponentii au ramas cu nesiguranta ca au reusit sa isi indeplineasca obligatiile ridicole fata de stat. Si desigur cu temerea ca vor fi amendati cu 5.000-10.000 de lei si pusi pe drumuri.
 
In loc sa ne putem dedica energia sa construim si sa intreprindem ceva productiv pentru economie, suntem condamnati de statul roman sa ne luptam cu o birocratie inutila. Este o victorie importanta pentru antreprenori, iar de anul viitor lupta aceasta va fi un pic mai usoara.
 
Liberalismul inseamna sa vrem o povara administrativa mai mica. Statul nu trebuie sa impovareze antreprenorii inutil cu o birocratie infioratoare. Dimpotriva, trebuie sa lase intreprinderile romanesti sa se dezvolte si sa inoveze.", a scris Nasui.


NOU: Balanta de verificare de la A la Z.
Analize, corelatii, studii de caz


Ghid practic pentru valorificarea eficienta
a informatiilor din balanta de verificare

...vezi detalii AICI >>


 
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice