search

Contracte de inchiriere: 31 martie 2023, termenul limita de inregistrare la ANAF

Conform OG 16/2022 care a modificat si completat Codul Fiscal, a redevenit obligatorie inregistrarea la organul fiscal competent a contractelor de inchiriere, incepand cu data de 1 ianuarie 2023. 
 

31 martie 2023, termenul pentru înregistrarea contractelor de închiriere la Fisc
 

In acest sens, Administratia Judeteana a Finantelor Publice Vrancea informeaza contribuabilii persoane fizice ca in cazul contractelor de inchiriere aflate in derulare la data de 1 ianuarie 2023, inregistrarea la organul fiscal competent a contractului incheiat intre parti si a modificarilor survenite se efectueaza in termen de cel mult 90 de zile de la data la care a intervenit obligatia inregistrarii acestora (31 martie 2023).
 
Reamintim ca prin O.G. nr. 16/2022 a fost instituita obligatia, pentru persoanele fizice care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal, altele decat veniturile din arendare si cele din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, incepand cu data de 1 ianuarie 2023, de a inregistra contractul incheiat intre parti, precum si modificarile survenite ulterior, la organul fiscal competent.
 

Contracte de inchiriere incheiate dupa data de 1 ianuarie 2023

Pentru contractele de inchiriere incheiate dupa data de 1 ianuarie 2023, proprietarii – PERSOANE FIZICE au obligatia inregistrarii acestora, precum si a modificarilor survenite ulterior, la organul fiscal competent, in termen de 30 de zile de la data incheierii/producerii modificarii acestuia. Pentru contractele aflate in derulare la data de 1 ianuarie 2023, proprietarii – PERSOANE FIZICE au obligatia inregistrarii acestora (daca nu sunt deja inregistrate) in termen de 90 de zile (31 martie 2023).
 
Important! Pentru bunurile detinute in comun, fiecare coproprietar - persoana fizica are obligatia inregistrarii contractului de inchiriere la organul fiscal competent.
 
Cererea de inregistrare (Formular C168), insotita de copia contractului de inchiriere, se depune de persoanele fizice direct la registratura organului fiscal, prin posta cu scrisoare recomandata sau prin mijloace electronice de transmitere la distanta.
 
Organul fiscal va notifica persoanele fizice care figureaza in evidente cu venituri obtinute din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal si care nu si-au indeplinit obligatia de inregistrare a contractelor de inchiriere.
 


Noutati contabile 1711749600
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice