search

Depasire plafon microintreprindere in trimestrul I 2023. Studiu de caz

Analizam cazul unei societati platitoare de impozit pe venitul microintreprinderilor care emite pe data de 01.03.2023 o factura de prestari servicii prin care cumulat de la inceputul anului 2023 depaseste cifra de afaceri de 500.000 euro.
 
Contribuabilul doreste sa stie pana la ce data trebuie depusa declaratia de modificare a vectorului fiscal pentru trecerea de la impozit pe venit micro la impozit pe profit. De asemenea, expertul nostru va prezenta mai jos si alte obligatii care apar pentru firma odata cu acesta trecere.
 

Depasire plafon microintreprindere 2023: raspunsul specialistului

Potrivit art. 52 alin. (1) din Codul fiscal, daca in cursul unui an fiscal o microintreprindere realizeaza venituri mai mari de 500.000 euro sau ponderea veniturilor realizate din consultanta si/sau management, cu exceptia veniturilor din consultanta fiscala, corespunzatoare codului CAEN: 6920 - Activitati de contabilitate si audit financiar; consultanta in domeniul fiscal, in veniturile totale este de peste 20% inclusiv, aceasta datoreaza impozit pe profit incepand cu trimestrul in care s-a depasit oricare dintre aceste limite, fara posibilitatea de a mai opta pentru perioada urmatoare sa aplice prevederile prezentului titlu.
 
Potrivit art. 55 alin. (1) din Codul fiscal, persoanele juridice care se infiinteaza in cursul unui an fiscal, precum si microintreprinderile care intra sub incidenta prevederilor art. 52 comunica organelor fiscale competente aplicarea/iesirea din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor, potrivit prevederilor Codului de procedura fiscala.
 
In baza acestor prevederi, opinia mea este ca societatea dumneavoastra va trece la impozit pe profit incepand cu 1 ianuarie 2023 (deoarece depasiti plafonul de incadrare la microintreprinderi in trim. I 2023) si depuneti formularul 700 in primele 15 zile din luna aprilie.


Raspuns oferit in luna martie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.


Noutati contabile 1711663200
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice