search

Schimbarea duratei de amortizare pentru imobilizari necorporale

Aflam in randurile urmatoare de la expertul nostr in ce conditii o societate care produce si vinde soft poate reconsidera din punct de vedere contabil durata de utilizare stabilita initial pentru imobilizarile necorporale produse intern care sunt in curs de amortizare.


Iata care este raspunsul specialistului!


Potrivit pct. 173 din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014, durata de viata utila a unei imobilizari necorporale care decurge din drepturile contractuale sau din alte drepturi legale nu trebuie sa depaseasca perioada drepturilor contractuale ori a celorlalte drepturi legale, dar poate fi mai scurta, in functie de perioada pentru care entitatea preconizeaza ca va folosi activul. Daca drepturile contractuale sau alte drepturi legale sunt transferate pentru o durata limitata care poate fi reinnoita, durata de viata utila a imobilizarii necorporale trebuie sa includa perioada sau perioadele de reinnoire doar daca exista dovezi din partea entitatii in sprijinul reinnoirii fara un cost semnificativ.
 
Conform pct. 186 din Reglementarile contabile, in cadrul avansurilor si altor imobilizari necorporale se inregistreaza avansurile acordate furnizorilor de imobilizari necorporale, programele informatice create de entitate sau achizitionate de la terti pentru necesitatile proprii de utilizare, precum si retete, formule, modele, proiecte si prototipuri.

Programele informatice, precum si celelalte imobilizari necorporale inregistrate la elementul "Alte imobilizari necorporale" se amortizeaza pe durata prevazuta pentru utilizarea lor de catre entitatea care le detine.
 
Din punct de vedere fiscal, potrivit art. 28 alin. (9) din Codul fiscal, cheltuielile aferente achizitionarii sau producerii programelor informatice se recupereaza prin intermediul deducerilor de amortizare liniara sau degresiva pe o perioada de 3 ani.
 
Daca in cazul imobilizarilor corporale Reglementarile contabile stabilesc anumite conditii in care este posibila modificarea duratelor de utilizare stabilite initial (pct. 238 alin. (5) si (6)), in cazul imobilizarilor necorporale nu se regasesc asemenea prevederi. Daca revizuirea duratei de amortizare necesita o justificare pentru a putea fi efectuata, fiind specificate clar situatiile in care se poate efectua o asemenea operatie, opinia mea este ca nu aveti o baza legala pentru modificarea duratei de amortizare a unei imobilizari necorporale.
 
In concluzie, Reglementarile contabile nu prevad anumite conditii pentru revizuirea duratei de amortizare a unei imobilizari necorporale si avand in vedere ca in cazul celor corporale sunt impuse anumite conditii, consider ca nu puteti modifica durata de amortizare.



Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Olguta Crevelescu - Economist.



Noutati contabile 1713992400
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice