search

Tranzactionarea de criptomonede in Romania! La ce riscuri si impozite sa te astepti



Criptomonedele reprezinta monede vituale sau digitale care au fost create cu scopul de a functiona ca modalitate de schimb, in mediul online. Investitia in criptomonede s-a dovedit a fi una dintre cele mai profitabile din lume, acestea devenind un jucator important pe piata financiara internationala.

Daca doresti sa incepi alaturi de familie sau prieteni sa cumparati criptomonede, trebuie sa stii ca tranzactionarea acestora nu este lipsita de riscuri.

In acest moment, aproximativ 22 de milioane de oameni din intreaga lume detin criptomonede. Cele mai cunoscute criptomonede sunt Bitcoin, urmate de Ethereum si Ripple, insa in total exista peste 2.000 de tipuri de criptomonede.

Piata de criptomonede din Romania

Daca doresti sa cumperi criptomonede in Romania, trebuie sa stii ca autoritatile inca lucreaza la crearea unui cadrul legal care ar reglementa impozitarea activitatilor legate de tranzactionarea criptomonedelor. Acest decalaj legislativ duce la evitarea platirii de taxe si impozite, deoarece chiar si cei mai bine intentionati contribuabili nu au informatiile necesare pentru a intelege ce taxe trebuie sa plateasca in momentul tranzactionarii de criptomonede.

Riscurile tranzactionarii criptomonedelor

Ca in orice domeniu financiar, tranzactionarea criptomonedelor are si riscuri. Autoritatea Bancara Europeana (ABE) a emis, in 2013, un avertisment oficial in care sublinia riscurile detinerii si tranzactionarii monedelor virtuale. Cel mai mare risc este acela ca nicio autoritate nu reglementeaza criptomoneda. Cu toate acestea, un punct interesant viza impozitarea criptomonedelor. Desi problema impozitarii nu se afla in domeniul de expertiza al ABE, aceasta a cuprins doua perspective diferite: impozitul pe castigurile de capital si impozitul pe valoarea adaugata.

Dupa doi ani de la avertismentul transmis de ABE, Banca Centrala Europeana (BCE) a emis un raport privind tranzactionarea de monede virtuale, care analiza toate aspectele acestei probleme. Raportul emis de BCE se bazeaza pe dezavantajele prezentate de tranzactionarea de criptomonede, mentionand ca exista o lipsa de transparenta, claritate si continuitate.

Ulterior Banca Nationala Romana (BNR) a emis o comunicare oficiala in care sustine ca nicio forma de moneda virtuala nu va fi considerata nici nationala, nici moneda straina si ca legea romana privind moneda electronica nu se aplica criptomonedelor.

In 2018, Autoritatea de Supraveghere Financiara a emis trei avertismente privina riscul de schimb asociat criptomonedelor si riscul ridicat de frauda. Insa, din cauza absentei unor reglementari, a lipsei de transparenta si a anonimatului celor care tranzactioneaza criptomonede, autoritatile fiscale romane nu doresc listarea riscurilor fiscale asociate.

Impozitarea criptomonedelor in Romania

Intre timp Romania a modificat legile fiscale, permitand taxarea tranzactionarii de criptomonede cu o rata de 10% din castiguri. Legislatia privind codul fiscal clasifica veniturile generate din cumpararea si vanzarea criptomonedelor drept „venituri din alte surse” si, prin urmare, sunt supuse impozitului pe venit.

Evident, plata impozitului pe venit este mult mai putin convenabila pentru contribuabil decat plata impozitului pe profit (adica o vanzare cu pierdere ar avea ca rezultat impozitul, fara posibilitatea de a deduce cheltuieli, cum ar fi pretul de achizitie).

Cu toate acestea, castigurile din orice tip de tranzactie unica de criptomonede, mai mica de 200 de lei (adica, aproximativ 50 de dolari) nu vor fi impozitate. Insa persoanele care investesc in criptomonede vor plati un impozit pe venit de 10% din castigurile care depasesc 600 de lei, acumulat, intr-un an.

Desi in alte tari europene tranzactiile cu criptomonede nu mai sunt un tabuu, Romania este o tara in care acest tip de tranzactii continua sa fie controversate, iar bancile obisnuiesc sa le blocheze. Este de remarcat faptul ca BNR face eforturi pentru a se inscrie in trendurile reglementarii inteligente, anuntand ca intentioneaza reglementarea domeniului criptomonedelor, in conditiile in care acest fenomen este unul global.



Noutati contabile 1713560400
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice