search

Vanzarile online, in vizorul ANAF! Cand vor incepe controalele Antifrauda

Firmele de curierat au obligatia sa depuna in fiecare luna declaratia 395 pentru a raporta informatii referitoare la persoanele care au achitat ramburs (la livrare) produsele comandate online. Declaratia 395 este "Declaratia informativa privind trimiterile postale contra ramburs efectuate de catre furnizorii de servicii postale pe teritoriul national, conform OPANAF 1644/2022". 

Conform informatiilor extrase din declaratia 395, unii furnizori de servicii postale care trimit colete cu plata ramburs catre clienti sunt banuiti de evaziune fiscala. 

Reamintim ca potrivit prevederilor art. 59 alin. (2^1) din Codul de procedura fiscala, in scopul asigurarii conformarii fiscale, furnizorul de servicii postale de trimitere contra ramburs este obligat, sub rezerva respectarii inviolabilitatii secretului corespondentei, sa furnizeze lunar organului fiscal central informatii referitoare la trimiterile postale care au ca particularitate achitarea de catre destinatar expeditorului, prin intermediul retelei postale, a contravalorii bunului care face obiectul trimiterii postale inregistrate. 
 
Declaratia se depune doar prin mijloace electronice de transmitere la distanta, pe portalul e-guvernare. Pentru depunerea declaratiei, platitorul trebuie sa detina un certificat calificat, eliberat in conditiile Legii nr. 455/2001 privind semnatura electronica, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. 
 
In situatia in care nu au fost inregistrate operatiuni in perioada de raportare, se depune declaratia completata doar cu campurile date de identificare ale furnizorului de servicii postale si ale reprezentantului legal/fiscal sau ale imputernicitului, dupa caz. 
 
Asadar, in cadrul unei conferinte de presa ANAF, presedintele Fiscului, Lucian Heius, le-a multumit marilor firme de curierat fiindca au depus formularul 395. ANAF va incepe in curand controalele acolo unde se face evaziune fiscala, deoarece inspectorii au descoperit persoane fizice care au avut vanzari online de peste 1 milion de lei intr-o luna.

In acest sens, la inceputul lunii aprilie vor incepe controalele Antifrauda.
 
 
Sursa: Agerpres



NOU: Balanta de verificare de la A la Z.
Analize, corelatii, studii de caz


Ghid practic pentru valorificarea eficienta
a informatiilor din balanta de verificare

...vezi detalii AICI >>


 
Noutati contabile 1711749600
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice